Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail            Stel uw vraag

Blog Post

Vaaraanslag verwijderen

De algemene term voor het soort vervuiling dat in dit artikel besproken gaat worden is fouling. Fouling is de biologische aangroei (schelpen, algen,…) op rompen van alle soorten schepen. Biofouling is een groeiend probleem. De aanhechting van bio-organismen aan de romp van een boot hebben niet alleen directe gevolgen voor de boot zelf, maar ook voor de omgeving. Vaaraanslag verwijderen is echter een arbeidsintensieve klus.

Er zijn wereldwijd zo’n 4000 verschillende gekende soorten organismen die verantwoordelijk zijn voor de fouling oftewel vaaraanslag.

De aanhechting van micro-organismen kan verschillende gevolgen hebben voor een boot (hul, propeller,…). Het kan m.n. de snelheid verlagen doordat de boot zich niet soepel door het water kan manoeuvreren. Dit wordt ook wel wrijvingsweerstand genoemd. Ook kan het het brandstofverbruik met wel 20% verhogen. Indien de fouling niet tijdelijk verwijderd wordt, kan het de delen waar het op aanwezig is aantasten. Dit kan uiteindelijk leiden tot uitval, wat veel kosten met zich meebrengt. Vaaraanslag verwijderen is dus een must.

Door de verhoging van brandstofverbruik, wordt er verwacht dat uitstoot van CO2 en SO2 met meer dan 50% verhoogd zal worden. Dit zal ernstige gevolgen hebben voor het milieu.

Via de romp verspreiden de organismen zich over de hele wereld. Deze kunnen vervolgens invasief worden door zich verder te ontwikkelen in een ander milieu. De organismen kunnen schade aanrichten aan ecosystemen, de mens en een economie.

1. Zoutzuur is zowel gevaarlijk voor mens als voor milieu bij gebruik in de botenindustrie. Zoutzuur kan ernstige brandwonden veroorzaken. Daarbij zijn de dampen die vrijkomen bij aanraking met water gevaarlijk. Wanneer deze ingeademd worden, kan longoedeem ontstaan. Ook de ogen kunnen beschadiging oplopen.

2. Fosforzuur kan gebruikt worden in verdunning. Wanneer het niet goed verdund is zal er snel beschadiging ontstaan. Na behandeling is het oppervlak vrij van schelpen- en algenaanslag, maar onbeschermd tegen een nieuwe laag fouling. Er zit een relatief complexe methode aan het goed verwijderen van deze vervuiling met fosforzuur.

3. Salpeterzuur en mierenzuur zijn zeer corrosief en dus niet geschikt om schelpen en algen te verwijderen. De zuren zullen het oppervlak aantasten.

Naast een goede antifoulingslaag aan te brengen op de romp van de boot is het ook belangrijk om deze regelmatig vrij te maken van de fouling. Pascal Villanova by Vossen heeft een milieu- en gebruiksvriendelijk product ontwikkeld (i.p.v. het effectieve zoutzuur). Dit voor het snel en effectief verwijderen van schelpen en dergelijke. Shell & Heavy Rust Remover is een hoogwaardig en zeer krachtig reinigingsproduct. Het product verwijderd eenvoudig aangegroeide schelpen.

Gebruiksaanwijzing:

  • Verdun de Shell & Heavy Rust Remover voor een normale verontreiniging tot 5% en voor een extreme verontreiniging tot 20%.
  • Breng het product aan met een drukspuit, zachte bezem of spons en laat het minimaal 5 minuten inwerken, maar voorkom indrogen: Houdt het oppervlak vochtig met water.
  • Daarna het oppervlak met veel water afspoelen totdat het reinigingsproduct volledig verdwenen is.
  • Indien nodig de toepassing herhalen.

Naast het regelmatig verwijderen van de fouling, is het ook belangrijk om een enkele keer de oude antifouling laag te verwijderen met een Antifouling Remover. Deze blijft door goede beschermingsproducten intact, maar kan gaan bladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Boot producten
Boot producten

Voor een boot volstaan alleen de beste resultaten voor een perfecte uitstraling. Als het

Polyester reinigen
Polyester reinigen boot

Alvorens een polyester romp van een boot klaar is voor een beschermingslaag, met eerst

Roest verwijderen boot
Roest verwijderen boot

Roest verwijderen boot, vroeg of laat krijg je er wel mee te maken in de botenwereld.

Kalkaanslag boot
Kalkaanslag boot

Kalkaanslag van uw boot verwijderen kan moeilijker zijn dan u denkt. De kalkaanslag boot